Става дума за министерствата, Народното събрание, Президентството, Общините, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт и всички останали бюджетни организации...

Заплатите на служителите в бюджетната сфера няма да се увеличават до 2013-а година, става ясно от указание на финансовия министър. Става дума за министерствата, Народното събрание, Президентството, Общините, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт и всички останали бюджетни организации.


Пари за увеличение на заплатите до 2013-а година няма и ръководителите на бюджетните организации трябва да планират разходите си без да индексират възнагражденията. Доходите на чиновниците ще могат да нараснат само при съкращения, икономии или преструктуриране на звената.


Указанията на Симеон Дянков предвиждат ръст на средствата за заплати от 5% през 2013-а година и 7% през 2014-а. В същото време вноските ни за здраве и пенсии ще останат на сегашните си нива. Дали и с колко ще обеднеем през следващите години не е ясно. На фона на замразените заплати към края на тази година например прогнозната инфлация ще достигне 4.2 на сто.


Бюджетната прогноза на правителството до 2014-а година предвижда намаляване на дефицита от Брутния вътрешен продукт до 0.5 на сто и умерени темпове на растеж в рамките на около 4%.