Според психолога Еленко Ангелов описанието в един роман е послужило за пъклен сценарий, замислен от банкерския елит на Америка, с цел присвояване парите на влиятелните пътници...

\"Титаник\" потъва на 15 април 1912 година. Жертвите са  над 1500, спасяват се само 750 души, които са предимно в първа класа. Десетки години се смята, че айсбергът е разрязал кораба, но след това се появяват различни конспиративни теории.


Психологът Еленко Ангелов обясни в \"На кафе\", че близо 14 години преди тази трагедия тя е предизвестена. \"Титаник\" е собственост не на Брус Исмей, а на Джи Пи Морган – един от най-големите американски банкери, каза Еленко Ангелов.


С потресаваща точност 14 години преди случая Морган Робъртсън пише книга за потъването. Книгата се казва \"Крушението на \"Титан\" и в нея се описва супер модерният лайнер \"Титан\" и трагедията, която се случва с него на 14 април. Така се случва и в реалността – \"Титаник\" е ударен от айсберга на същата дата.


Има още съвпадения – имената и на измисления, и на реалния кораб са почти еднакви; и за двата се смята, че не могат да потънат, съвпадат и някои от техническите им характеристики.


Най-голямото разминаване е, че в книгата оцелелите са 13, а в реалния случай – 705. Моргън Робъртсън умира в хотелската си стая от свръхдоза и е сравняван с Нострадамус.


Според психолога Еленко Ангелов обаче описанието в романа не е толкова предсказание, колкото е послужило за пъклен сценарий, замислен от банкерския елит на Америка, с цел присвояване парите на влиятелните пътници.