Разследваният по обвинение в опит за изнасилване Строс-Кан беше считан и за един от потенциалните фаворити на предстоящия догодина президентски вот във Франция...

Доминик Строс-Кан не е в позиция да продължи да е шеф на Международния валутен фонд. Това е категоричното мнение на американския финансов министър Тимъти Гейтнър.

 

Разследваният по обвинение в опит за изнасилване Строс-Кан беше считан и за един от потенциалните фаворити на предстоящия догодина президентски вот във Франция. Сега обаче неговата кандидатура, дори и да бъде оправдан, изглежда слабо вероятна.

 

Управителният съвет на Международния валутен фонд смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си, посочват източници от фонда.

 

Съветът има право да отстрани управляващия директор от поста, но според анонимни източници най-доброто решение би било Строс-Кан да подаде оставка.

 

В същото време управата на нюйоркския затвор \"Райкърс айлънд\" е поставила 62-годишният управляващ директор на Международният валутен фонд под наблюдение за предотвратяване на самоубийство, твърдят американски медии.

 

Това е станало по настояване на медицински екип на затвора, като превантивната мярка включва проверяване на задържания на всеки 15 до 30 минути и изисква арестуваният да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.

 

Жената, която твърди, че е станала жертва на сексуалното посегателство от страна на Строс-Кан, е изключително травматизирана, разкри адвокатът й Джеф Шапиро.

 

Според него 32-годишната камериерка изобщо нямала представа кой е Строс-Кан и научила едва два-три след посегателството. Тя е имигрантка от Гвинея, която работи упорито и отглежда сама 15-годишната си дъщеря, допълни адвокатът, без да разкрие самоличността й.

 

Следващото явяване на Строс-Кан пред нюйоркския съд е насрочено за 20 май. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, той може да получи присъда до 25 години затвор.