В изявлението си, с което се оттегля от поста, Доминик Строс-Кан заявява, че на първо място мисли за съпругата си, която обича повече от всичко, за децата си, за семейството си, приятелите и колегите си...

Доминик Строс-Кан се оттегли от поста директор на Международния валутен фонд. В изявление 62-годишният бивш френски финансов министър заявява, че вече е информирал борда да се оттегли незабавно от поста.

 

Той отново категорично отрича отправените му обвинения за опит за изнасилване. По-късно днес Кан ще се яви пред съда в Манхатън, за да поиска отново освобождаване под гаранция.

 

В изявлението си, с което се оттегля от поста, Доминик Строс-Кан заявява, че на първо място мисли за съпругата си, която обича повече от всичко, за децата си, за семейството си, приятелите и колегите си.

 

Бившият вече шеф на Международния валутен фонд още веднъж категорично подчертава, че отхвърля всички отправени му обвинения.

 

\"Искам да предпазя институцията, на която служих с чест и преданост. А сега искам да посветя цялата си енергия да докажа, че съм невинен\", с тези думи Кан мотивира оставката си.

 

Очаква се в близките дни МВФ да обяви кой ще поеме ръководния пост. В момента длъжността се изпълнява временно от заместника на Кан Джон Липски.

 

За днес е насрочено ново заседание по мярката на Доминик Строс-Кан, след като вече веднъж съдът отказа да го освободи под гаранция с мотива, че той може да се опита да се укрие.

 

Адвокатите ще поискат на клиента им да бъде поставена електронна гривна за проследяване. Защитниците ще предложат той да предаде паспорта си или да бъде поставен по домашен арест.

 

Европа ще настоява заместникът на Строс-Кан начело на Международния валутен фонд да е европеец. Около тази позиция са обединени редица политически лидери, сред които Ангела Меркел и Жозе Барозу. Според Франция, тъй като основният източник за финансирането на Международния валутен фонд е Европа, напълно естествено е Европа да може да запази ръководния пост на фонда.