Космическото тяло носи името „Gliese 581d” и се намира на около 20 светлинни години от нас. Сега вече е ясно, че условията в този далечен свят са близки до тези на нашата планета...

Възможен ли е живот извън пределите на нашата планета? На този въпрос вече има категоричен отговор. Още преди 4 години астрономите откриха планета, копие на Земята.

Космическото тяло носи името \"Gliese 581d\" и се намира на около 20 светлинни години от нас. Сега вече е ясно, че условията в този далечен свят са близки до тези на нашата планета.

\"Gliese 581d\" е два пъти по-голяма от Земята и тежи 7 пъти повече, посочват специалистите от френския Национален център за научни изследвания. Условията там позволяват съществуването на океани и атмосфера с облаци и дъждове.

Планетата обикаля около звезда - червено джудже. Светлината, която достига до нея, е достатъчна за оформянето на идеалните климатични условия за развитието на познатите ни форми на живот.

Копието на Земята беше открито преди 4 години. До този момент учените не знаеха със сигурност дали космическото тяло би могло да бъде населено с хора.

През 2008 година учените изпратиха радио съобщение към планетата \"Gliese 581d\" с помощта на телескоп на Украинската космическа агенция. Капсулата с кодираните послания се очаква да пристигне през 2029 година.