Над 10% от европейките, в това число и българките, навлизат в менопаузата преди да навършат 45 години. В резултат шансовете им да забременеят намаляват драстично. Въпреки това все повече се увеличава възрастта, на която се ражда първо дете...

Над 10% от европейките, в това число и българките, навлизат в менопаузата преди да навършат 45 години.

 

В резултат шансовете им да забременеят намаляват драстично. Въпреки това все повече се увеличава възрастта, на която се ражда първо дете.

 

Да се говори за менопауза на жена на 27 години на пръв поглед не е логично.  Оказва се, че не е точно така.

 

Гинеколозите обясниха, че през последните години все по-често се натъкват на уж случаен преглед, който завършва с шокиращата новина, че тялото вече се подготвя за критическата.

 

Първите симптоми се появявали поне 12-13 години преди това. И тъй като са скрити, се откриват случайно.

 

В повече от половината случаи появата на критическата е свързана основно с генетични фактори. Според лекарите стресът и вредните навици също влияят негативно, но най-вече върху успешното забременяване. 

 

Средната възраст за раждане на дете у нас наближава 28 години. Експертите вече могат да проверяват годността на яйчниците и така да определят до каква възраст всяка жена ще може да зачене.

 

В момента методът се използва основно при репродуктивни проблеми. За да има ефект обаче, според гинеколозите, изследването трябва да стане профилактика. Благодарение на него днес една 35-годишна жена получи добра новина. Изследването обаче струва около 200-250 лева и не се поема от здравната каса.