Проследяването на източника е изключително трудно заради дългия период между заразяването и времето на тестване, съобщи Световната здравна организация...

Продължава мистерията около епидемията от бактерията ешерихия коли в Германия. Проследяването на източника е изключително трудно заради дългия период между заразяването и времето на тестване, съобщи Световната здравна организация.


Друг проблем се оказва, че инкубационният период е пет дни, а пациентите трудно си спомнят какво и кога точно са консумирали.


В търсенето на източника на заразата се включиха и експерти от Европейския съюз. Изследват се последните проби от германската ферма, за която беше съобщено, че може и да е тръгнала бактерията. Вчера стана ясно, че 23 от общо 40-те проби са отрицателни.   


Броят на починалите достигна 25 души. Всички, освен един, са германски граждани. Последната жертва е от Швеция, но жената е посетила неотдавна Германия. Заразените са повече от 2300 души в 14 държави.


В същото време Европейската комисия одобри 150 милиона евро помощ за фермерите, които претърпяха финансови загуби заради епидемията от ешерихия коли.


Испания иска пълна компенсация от Германия за огромните щети, нанесени заради фалшивото предупреждение, че испанските краставици са източник на заразата. В Мадрид, износителите на плодове и зеленчуци обявиха, че губят по 225 милиона евро седмично.


Въпреки предупрежденията на местните здравни власти, повечето германци продължават да купуват зеленчуци и плодове от частни стопани. Противно на очакванията, повечето германци все още предпочитат да купуват плодове и зеленчуци от малки производители, които имат градини в района.

 

Как заразата удари по търговията с плодове и зеленчуци в Германия и идва ли криза за бизнеса с пресни продукти – отговорите утре – в \"Календар\".