Шест държави - Франция, Германия, Швеция, Финландия и Холандия, блокираха присъединяването на двете страни, които от 2007 г. са членки на Европейския съюз. Приемането ще стане факт само, след като бъде одобрено от всички държави-членки...

Европейският парламент с голямо мнозинство подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген.

 

Шест държави - Франция, Германия, Швеция, Финландия и Холандия, блокираха присъединяването на двете страни, които от 2007 г. са членки на Европейския съюз.

 

Те настояха София и Букурещ да покажат по-значителни резултати в борбата срещу организираната престъпността и корупцията.

 

Приемането на България и Румъния в Шенген ще стане факт само, след като бъде одобрено от всички държави-членки.

 

487 евродепутати гласуваха \"за\" приемането на двете страни, 24 се въздържаха, а 77 бяха против.

 

Депутатите аргументираха вота си с това, че България и Румъния са технически готови и могат да осигурят контрола на своите граници, което означава и защита на Шенгенските граници.

 

Мнението на Европарламента ще бъде обсъдено утре в Люксембург от министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, но няма да бъде взето никакво решение.

 

Правителствата очакват доклада на Европейската комисия за реформите в правосъдието и корупцията в двете страни да бъде публикуван през юли. Влизането ще бъде отново обсъждано през септември. /БГНЕС