Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова осъди Колев на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски...

Доживотен затвор без право на замяна получи Лазар Колев - единственият подсъдим за убийството на сестрите Белнейски. Присъдата прочете Пазарджишкият окръжен съд.  Колев трябва да изплати на родителите на момичетата 400 хиляди лева обезщетение, както и да поеме близо 100 хиляди лева разноски и държавни такси по делото.

Съдът призна Лазар Колев за виновен и за 5-тте престъпления, в които бе обвинен –
изнасилване и убийство на двете сестри и блудство с по-малката Христина. Съдията Ивета Парпулова мотивира решението на 5-членния състав с безспорните доказателства: ДНК-експертизите, разказа на ключовият свидетел Владимир Славов, писмените показания, използваните СРС-та и фалшивото алиби на Лазар Колев в нощта на 27 срещу 28 януари 2006 година, когато двете момичета са били убити по жесток и мъчителен начин в местността „Грамадите\" между Брацигово и Пещера.

След като съдът произнесе тежката присъда охраната веднага изведе Лазар Колев от залата, без той да каже нищо.

Присъдата разплака родителите на убитите момичета.

Прокуратурата остана удовлетворена от присъдата, но продължава да разплита двойното убийство, защото освен Лазар Колев има и втори.

Адвокатите на Лазар заявиха, че ще обжалват решението на пазарджишките магистрати пред Пловдивския апелативен съд.

Делото срещу Лазар Колев продължи пет месеца в тази съдебна зала, зад мен. Близо 100 свидетели и вещи лица, и 42 експертизи бяха чути по време на съдебния процес. 

Убийството на сестрите се превърна в една от най-големите криминални мистерии у нас и бе белязано със скандали, политически и личностни интриги, персонални и ръководни грешки.