Само три автомобила са помогнали на хората да излязат от автобуса...

Само три автомобила, карали след катастрофиралия автобус, са спрели, за да помогнат на хората да излязат от автобуса преди той да се запали. По думи на пострадалите е имало мъж, който е проявил изключителна храброст – единствено той е взел пожарогасителя и изгасил пламъците преди пристигането на пожарната на мястото на инцидента.

На място са загинали 6 души, а по-късно в болницата още двама. Имената на жертвите вече са ясни.

Няколко са предполагаемите причини за инцидента - спукана гума, счупена греда под платформата на автобуса, възможно е временно отклоняване на вниманието от страна на шофьора, не е изключено и той да е задрямал и да е направил нелогично движение, когато е видял, че се отклонява от пътя. Това заяви Красимир Костов – главен инспектор в \"Охранителна полиция\".

Трябва първо да бъде установено от специалистите кога е била спукана гумата. Според документите, автобусът е бил технически изправен, но въпреки това моментното състояние на автобуса е нещо съвсем различно, разясни Красимир Костов. Трябва да бъде отбелязано, че автобусът е много стар – има над 30 години експлоатация.

Алкохолната проба на шофьора е отрицателна. Той не е системен нарушител. Имал е провинения, но не и драстични.

Главният инспектор заяви, че според него е необходимо е да бъде направена стриктна проверка с какви автобуси биват превозвани хората, особено предвид това, че е летен сезон и че всеки пътува. Преди да се експлоатира един автобус на дълги и основни линии, той трябва да бъде в рамките на определена възрастова граница, която трябва да бъде далеч по-малка от възрастта на катастрофиралия автобус, допълни още Красимит Костов.

В \"Часът на Милен Цветков\" стана ясно още, че това не епървият инцидент с автобус на тази фирма по същата линия. Лора Каменова е преживяла катастрофа с автобус на фирма \"Ентуртранс\" в края на 2009 г., пътувайки от Бургас за София. Причината за инцидента тогава е спукана въздушна възглавница. След обаждане в офиса на фирмата, служителка обяснила, че пострадалата преувеличава и дори подобен инцидент дори не е регистриран. По думите на Лора Каменова, техният автобус е изглеждал по същия начин, по който автобусът, с който е станала катастрофата по-рано днес.

Допълнителна информация – във видеото.

Повече подробности очаквайте в централната емисия \"Календар\".