8 души загинаха, двама с в кома, а десетки са ранени след тежка катастрофа на АМ \"Тракия\" тази нощ...

8 души загинаха, двама с в кома, а десетки са ранени след тежка катастрофа на автомагистрала \"Тракия\" тази нощ. Автобус се преобърна и запали край Пловдив на път към Бургас.

 

Автобусът пътувал от София за Бургас с 26 души в него. Според неясни до момента причини машината губи управление и се забива в мантинела, разделяща магистралата.

 

Машината е била почти легнала на лявата си страна, пързаляйки се по мантинелата около 50 метра. Така стига до надлез, който пресича магистралата. Фатална се оказва една от носещите колони за хората, които са пътували в задната част на автобуса. Именно ударът с нея е причинил смъртта им. Автобусът е смачкан до неузнаваемост, а цялата задна част е обгоряла.

 

Състоянието на хората, които са все още в болницата е стабилизирано. Една жена обаче – 46-годишната Албена Узунова, все още се бори за живота си. Тя е в кома с тежка черепно-мозъчна травма. Само за първия един час след инцидента в болницата са докарани 22-ма души. Девет от тях все още остават за лечение, а останалите са изписани.

 

В автобуса е било и българско семейство, което живее в Канада. Прибрали се преди дни в България. Бащата пътувал за Бургас със собствения си автомобил, а майката - в автобуса с дъщеря си и с по-малкия си син. Майката и дъщерята – на 14 години, загиват на място пред очите на 5-годишното момче, което е в шок от случилото се.

 

Междувременно застрахователите на превозвача обещаха близките на пострадалите и загиналите при инцидента да получат обезщетения в най-кратки срокове.

 

Общо 5 милиона лева ще бъдат отделени за покриване на щетите. Размерът на обезщетенията ще бъде определян индивидуално в зависимост от степента на травмите, коментира пред „Календар\" Стефан Софиянски, изпълнителен директор на \"Лев Инс\". На близките на загиналите обезщетението вероятно ще бъде в равен размер, допълни той.

 

Телефоните, на които можете да търсите информация за пострадалите, са: 032/ 932 280 и 0882 555 877.