Ще бъде направено отново предложение за ограничаване възрастта на автобусите...

В пряка връзка за \"Здравей, България\" министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че причините за тежкия инцидент, в който загинаха 8 души, все още се изясняват. Той отказа да коментира причините за случилото се и поясни, че има възложени експертизи и резултатите от тях трябва да бъдат изчакани.

За мен това е първи, но за съжаление за нашата държава е пореден инцидент. Изводите, които си направих са, че ние много бързо трябва да предприемем промени в законодателството, така че човешкият живот да бъде гарантиран, заяви министър Московски и допълни, че вече са правени опити за ограничаване на възрастта на автобусите, които се движат по тези основни направления. Предложението, направено към парламента преди няколко месеца, беше да се ограничи възрастта на автобусите до 10 години.

Припомняме ви, че то беше отхвърлено с обвинение в лобизъм.

Министърът на транспорта заяви, че това предложение ще бъде възобновено отново. При положение, че вече има 20 жертви от стари автобуси, не знам за какъв лобизъм говорим тук, коментира още Ивайло Московски във връзка с предишните обвинения.

Не знам дали ограничение в годините ще бъде достатъчно условие, според мен, трябва да се въведат технически изисквания като колани, ABS-и, блокиращи системи и т.н. Автобусите по тези редовни линии изминават годишно около 300 хил. километра, амортизацията е много голяма, както и натоварването и не виждам защо трябва да се прави компромис по тези линии да се движат 30-годишни автобуси, заяви още министърът.

Следващата седмица ще бъдат свикани експерти и въпросът ще бъде обсъден и с браншовите организации,  за да бъде взето решение какви мерки трябва да бъдат предприети оттук насетне.

Шефът на ДАИ-Бургас, както и цялото ръководство на автомобилна администрация бяха уволнени вчера, заради \"липса на достатъчно превенция\", заяви министър Московски.

По отношение на двете фирми са възложени комплексни проверки, пунктът, който е извършил техническия преглед на автобуса също е затворен за проверка, поясни министър Московски и  изрази съмнение, че въпросният пункт ще продължи да работи като такъв.

Тотални проверки ще започнат в цялата страна от следващата седмица.


За повече информация - вижте видеото.