Образувано е досъдебно производство...

Часове след тежката катастрофа на АМ \"Тракия\" автобусът е закаран в КАТ - Пловдив.

Вижда се, че целият автобус буквално е \"изстъргал\" мантинелата. Задната му част се е ударила в колоната на надлеза. Именно на задните седалки в автобуса са седели хората, които не се оцелели след катастрофата.

Предстои днес да започне автотехническата експертиза, за да може да се установи каква всъщност е причината за катастрофата. Към момента се обсъждат около 5 възможни версии, част от тях са свързани с човешка грешка – шофьорът да е заспал или да се е разсеял, другата част са свързани с технически проблем в автобуса.

Автотехническата експертиза, която предстои да бъде може да покаже дали тези повреди са се случили преди инцидента и са довели до него или са се случили по време на самия инцидент.

Шофьорът на автобуса, който е бил разпитван вчера, е в шок и не може да обясни какво се е случило. По негови думи изведнъж се чул трясък.

Относно обезщетенията, които ще бъдат изплатени на пострадалите – вариантите са няколко. В случай, че катастрофата е причинено по вина на шофьора, обезщетението е в общ размер на 5 млн. лева.

Ако причината за катастрофата е поради техническа неизправност, сумата е в доста по-малък размер. Сумите ще започнат да бъдат изплащани авансово на близките на загиналите, както и на пострадалите, но техният размер все още не е установен.

Шофьорът в момента е задържан. Двамата най-добри следователи в Пловдив работят по случая, за да бъде установено има ли достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения срещу шофьора. Образувано е досъдебно производство срещу известен извършител – шофьорът на автобуса, за причиняване на смърт по непредпазливост и за превишаване на правилата за движение по пътищата.

Една жена е все още кома, с много тежка черепномозъчна травма и се бори за живота си. Останалите пострадали вече са стабилизирани.

Във видеото може да видите отблизо какво се е случило с автобуса, както и да разберете в какъв срок се очакват резултати от автотехническата експертиза.