Сред основните причини за тежкия инцидент са занижените мерки за безопасност.

110 души, сред които много деца, може да са загиналите при потъването на руския туристическия кораб \"Булгария\" в река Волга вчера. До момента са спасени 80 пасажери. Другите се издирват, но според представител на спасителните екипи вероятността да има оцелели е малка. Експерти смятат, че причина за трагедията е претоварване на корабчето и авария в машината. Утре е обявен национален трур в памет на жертвите.

Около 30 деца се били събрали в капитанската кабина на двупалубния кораб минути броени секунди преди трагедията, разказаха оцелели,  \"Булгария\" се наклонил  надясно и потънал за минути. Екипажът имал време да извади две спасителни лодки и успял да спусне във водата само едната от тях. Оцелелите пътници били спасени от преминаващ наблизо кораб. Според очевидец, два други плавателни съда  отказали да се притекат на помощ.  

Туристическият кораб плавал от град Болгар за Казан. Корабчето е потънало на около 3 километра от брега, на около 20 метра дълбочина. Според разследващи, сред основните причини  за тежкия инцидент са занижените мерки за безопасност. Корабът е бил много стар и не е бил модернизиран през последните години. Той е построен преди 46 години в бивша Чехословакия. Той, обаче, е преминал  техническа проверка в средата на миналия месец и е бил признат за годен за експлоатация. Когато е потънал, в района е имало буря.