Има леки последствия за почвата и водата в региона...

Преди близо два часа цистерната, превозваща опасния химикал, беше вдигната от мястото на инцидента и товарът беше обезопасен. Опасност за хората в Дебелец няма.

 

Има обаче леки последствия за почвата и водата в региона. След като цистерната беше вдигната започна и работа по почистване на района, в който стана инцидента. Част от веществото стирол се е изляло и в река Белица. Хората сигнализираха за измряла риба.

 

Замервания на въздуха се правят на всеки 15 минути. Регионалната екоинспекция пък е взела проби от почвата и водата в района на катастрофата, защото част от химикала попаднал в река Белица.

 

Няколко часа след катастрофата жители на съседни села сигнализираха, че са видели умряла риба в реката. Според експерти обаче опасност няма.

 

Въпреки това директорът на екоинспекцията във Велико Търново препоръча на хората в района на катастрофата да не влизат в реката следващите няколко дни.

 

Все още не е сигурна причината за катастрофата, но първоначалната версия на полицаите е, че шофьорът на цистерната е заспал и е загубил контрол над нея. Образувано е досъдебно производство за това, че по непредпазливост е замърсил както околната среда, така и е застрашил живота на хората. Той ще трябва да плати и 8500 лева глоба заради четири големи нарушения.