Стиренът, известен повече със старото си име стирол, е един от 50-те най-използвани химикали в наши дни...

Какво представлява летливата течност стирен, наричана още стирол, колко е опасна и как да се пазим при работа с нея провери екип на \"Календар\".

 

Стиренът, известен у нас повече със старото си име стирол, е един от 50-те най-използвани химикали в производството в наши дни. Той е безцветна течност, която се свързва с други вещества, за да се получи пластмаса.

 

Докато е в чист вид в големи количества е силно вреден за целия организъм. Отделя се отново при горене на пластмаса и гуми. Трайна работа с веществото, системното му вдишване или отравянето с висока концентрация може да доведе до рак.

 

В чист вид и при въздействие на слънчевите лъчи стиренът може да бъде взривоопасен. Първото нещо, което трябва да направим при съмнения за вдишването му, е да пием повече течности. И разбира се да избягаме далеч от мястото, където е концентриран.

 

Химици и работници в производствени цехове са предразположени към заболяванията, които изброихме преди малко заради допир със стирена, но кофичките, кутиите за храна и гумите като продукти нямат вредно влияние, успокояват експертите.

 

Шофьорите, които карат цистерни със стирен, са задължени да минат курс за превоз на опасни товари, а транспортът трябва да отговаря на специални технически изисквания.