Към момента фондът има капацитет за отпускане на заеми до 400 милиарда евро...

Страните от Еврозоната са готови да увеличат обема на своя Фонд за финансова помощ. Към момента той има капацитет за отпускане на спешни заеми до 400 милиарда евро.


Принципното решение беше взето на срещата на финансовите министри от зоната, на фона на срива на основните европейски борсови индекси и опасенията, че дълговата криза в страните, въвели еврото ще продължи да се влошава.   


\"Министрите имат готовност да приемат допълнителни мерки за подобряване на капацитета на еврозоната да устоява на риска от \"заразяване\", което да се изрази в засилване на гъвкавостта и размера на Европейския фонд за финансова стабилност\", обяви председателят на еврозоната Жан-Клод Юнкер.


Той уточни, че са били обсъдени падежите на плащанията на заемите, отпуснати от Европа на страни със затруднения, както и намаляване на лихвите, които се прилагаха до момента за държави в криза като Гърция.


Френският министър на икономиката Франсоа Бароан приветства политическата воля на еврозоната да се изготви втори план за помощ на Гърция, който трябва да е завършен скоро.


\"Щом станем готови, веднага пускаме следващата програма за помощ за Гърция. Това е посланието на еврогрупата\", подчерта министърът в Брюксел.