И още - 2 седмици по-рано трябва да бъде взето разрешение от четири институции...

Гмуркането в Черно море може да се окаже забранено на практика заради нови бюрократични изисквания, сигнализираха водолазните клубове. Промени в нормативната уредба предвиждат още забрана за гмуркане при потънали военни кораби и археологически обекти.

На пристанището в Созопол посрещаме група водолази, които се връщат от разходка до потъналите кораби в района. С тях е инструкторът Симеон Гатев. Вече 12 години той запознава водолази от цял свят с богатствата на нашите води.

Инструкторът и колегите му са притеснени, че с промените в нормативната база потъналите военни кораби и археологически обекти стават забранена територия. Срещаме се с един от авторите на поправките - подводният археолог Христина Ангелова. Тя е категорична, че промени в реда трябва да има.

От Министерството на отбраната отказаха да коментират промените с обяснението, че те все още се съгласуват между 4 ведомства. Христина Ангелова успокоява, че става въпрос не за категорична забрана, а за въвеждането на регламент. Притеснението на властите - водолазите разграбват подводните обекти.

Най-скандалното според водолазите е новото изискване всеки, който иска да се гмурка, 2 седмици по-рано да вземе разрешение от 4 институции.

Според Христина Ангелова подобно разрешение водолазните клубове ще трябва да взимат само веднъж, преди началото на активния сезон. Как обаче ще изглежда окончателният регламент за водолазните дейности, предстои да разберем, когато 4-те министерства го съгласуват по между си.

Още подробности и мнения по темата може да намерите във видеото.