На борда на Як-42 са били хокеистите от ярославския Локомотив. Те са летели за мач с Динамо /Минск/.

Само 2-ма души оцеляха при самолетна катастрофа край руския град Ярослав.


Пътнически самолет \"Як – 42\" с общо 45 души на борда се разби при опит за излитане, на 2 километра от летището в града, намиращ се на 250 километра североизточно от Москва. Всички пътници са били играчи и треньори на местния елитен хокеен отбор Локомотив.

Самолетът е загубил височина малко след излитане и се ударил в мачтата на радиомаяк. След разбиването машината на компанията \"Як сервис\" се възпламенила. Части от самолета попаднали в намиращата се наблизо река Волга. По случая е започнало незабавно разследване, като има подозрения, че става въпрос за пилотска грешка.

Със самолета пътувал целият отбор по хокей на лед \"Локомотив Ярослав\". Играчи и треньори трябвало да стигнат до беларуската столица Минск за първия си двубой от новия сезон на Континенталната хокейна лига, в която освен всички елитни руски тимове участват и по един клуб от Беларус, Казахстан, Латвия и Словакия.

Треньор на Локомотив, който е трикратен шампион на Русия, е канадецът Брад Маккримън, петима от играчите са чужденци - трима чехи, словак и швед. Всички чужденци са сред загиналите.

Оцелели са член на екипажа и един хокеист - Александър Галимов, който е с 80% изгаряния по тялото.

Новината за трагедията беше съобщена лично от президента на Континенталната хокейна лига непосредствено преди началото на откриващия мач за сезона в град Уфа. Цялата зала беше съкрушена от новината, а срещата прекратена.