Само част успяха да напуснат страната ни днес...


Продължава кризата с чуждите туристи, чиито полети бяха отменени заради неуредени финансови взаимоотношения между България Ер и Алма Тур. Само част от летовниците успяха да напуснат страната ни днес.

 

Някои от туристите бяха настанени в Слънчев бряг за сметка на хотелиери. От бранша прогнозират, че създалата се ситуация може да отблъсне голяма част от руските туристи за следващия туристически сезон.

 

Лариса и Дмитрий са професори по икономика в Санкт Петербург. Двамата участвали на международна конференция у нас и трябвало да излетят още в петък. От тогава няма яснота кога ще могат да се приберат у дома.

 

Дмитрий е изнервен. Приема това, че всяка компания, независимо дали в България, Великобритания или Съединените щати, може да има проблеми. Напълно изненадан е обаче от липсата на информация.

 

Дмитрий разказва е на почивка у нас за 7-ми път у нас.

 

Хотелиери разказаха, че проблемите им с туристическата агенция са от години, но досега винаги са намирали изход от ситуацията. Сега са притеснени, че не всички руски туристи мислят като Дмитрий. Страхуват се, че въпреки ръста от над 24 % на почиващите руснаци през тази година, през 2012 ще трябва буквално да се борят за тях.

 

По данни на Министерството на икономиката в момента в България има над 3500 туристи на „Алм Тур\", чиято ваканция приключва следващите дни.