Повече от 500 мъже от Старозагорския затвор влязоха в класните стаи.

Училищният звънец би и за затворниците. Повече от 500 мъже от Старозагорския затвор влязоха в класните стаи. Какво обаче е да си лишен от свобода ученик и как се преподава на престъпници?

На оградата на това училище не чакат родители. Макар в него да учат първокласници. Учителките не са затрупани с букети. Не се спори и колко трябва да са тежки раниците просто, защото раници няма. Има надзиратели. И повече от 500 затворника, решили да завършат средно образование, докато изтърпяват наказанието си.

На трудните образователни въпроси отговарят 40 преподаватели. Работата им далеч не свършва с разказването на уроци и изпитването в клас.

Учителите често жертват свободното си време и енергия. А резултатите излизат наяве всяка година след матурите. Учениците в старозагорския затвор изкарват оценки над средните за страната на зрелостните изпити.

Отличните резултати обаче не могат да заличат нещата, с които се свиква трудно или не се свиква в затворническото училище. За всеки учител те са различни.

Трима са учениците в 27-годишната история на затворническото училище, които въпреки трудностите са кандидатствали в университет. И са го завършили. Единият е психолог, другият е в системата на социалните дейности, а третият е в управлението на промишлеността.

Какво ще се случи със позакъснелите ученици след като им изтече наказанието не е ясно. Докато са в затвора обаче е сигурно, че ще получат добро образование. Заслугата е както на учителите, така и на престъпниците. Оказва се, че затворниците са по-старателни от останалите ученици. А причината е проста – класната стая е далеч по-приятна от килията.