Над 60 на сто от подрастващите у нас са с гръбначни изкривявания...

По два комплекта учебници трябва да имат от  началото на учебната година учениците от 1 до 7 клас - един за вкъщи и един в училище. Идеята е  на Образователното министерство, което по този начин смята да реши проблема с тежките раници.  Ще проработи ли обаче нововъведението в българското училище?

Идеята на Министерството за олекотяване на ученическите раници  заварва  училищата у нас неподготвени. Заради изтичащия 3-годишен срок на ползване, учебниците за 3 и 4 клас още в края на учебната година  са бракувани. Старите комплекти  в силистренско училище дори са заменени от нови издателства, което на практика прави използването им  невъзможно. 

Така идеята за олекотяване на ученическите раници за голяма част от  децата и през тази  година  ще си остане само добро пожелание.

Оказва се, че за малчуганите дори най-необходимите принадлежности са непосилен товар. Като за Пешо, например, чиято раница заема  1/5 от теглото му.

Според изследванията, над 60 на сто от подрастващите у нас са с различна степен на гръбначни изкривявания. И за това, отново на помощ идват родителите.

Според училищните колективи, обаче, дори и допълнителният  комплект няма да реши  докрай проблема с тежките раници. Това може да стане единствено с общите усилия на учебните заведения,  родителите и на самите  издателства.