Според Руския съюз на туристическата индустрия...

Руският съюз на туристическата индустрия определи като \"колосален удар по имиджа на страната ни\" конфликтът между \"Алма тур\" и \"България Ер\".

 

От съюза заявиха още, че подготвят писмо до Международната асоциация на автопревозвачите с молба за помощ при разрешаването на ситуацията с руските туристи.

 

В рамките на парламентарния контрол ресорният министър Трайчо Трайков информира, че проблемните туристи обхващат едва 5% от общия поток на почиващите у нас това лято.

 

Икономическият министър допълни още, че е въпрос на предварително договаряне възможността, така наречената \"Асистънс компания\" да поеме въздушния превоз, в случай на конфликт между туроператор и дадена авиокомпания.

 

Такава практика съществува във Финландия. В Русия и Прибалтика обаче в  пакетите, за които туристите плащат, подобен казус не е предвиден. Що се отнася до персоналната отговорност, то тя беше потърсена.

 

По-късно днес с мотива \"да не създава повече напрежение\" изпълнителният директор на \"Слънчев Бряг АД\" Мария Михалева подаде оставка.