Той заплашил сина на бивша кметица на Катуница...

След 4 дни на протести в цялата страна в подкрепа на жителите на Катуница, МВР арестува Кирил Рашков. Той е обвинен за закана за убийство, съобщи пред Нова телевизия главният секретар на МВР Калин Георгиев.

 

След ареста Рашков е транспортиран в болница със съмнения за прединфарктно състояние. Лекарите са поискали да го изследват, но той е отказал и затова остава под стража в следствения арест в Пловдив.

 

Веселин Христов е човекът, когото Кирил Рашков е заплашил с убийство. Няколко часа по-късно неговият племенник Ангел беше убит от близък на ромския бос.

 

Заканата срещу Веселин Христов и семейството му е отправена веднага, след като мъжът си тръгнал от разпит в полицията. Там той бил разпитан заради скандал между Рашков и местен жител няколко дни по-рано, на който станал неволен свидетел.

 

Веселин Христов е син на бившата кметица на Катуница София Христева, която от години води дълга съдебна битка с Кирил Рашков заради заграбени от него общински земи, с които е заградил имението си и е направил частен зоопарк и частно езеро.

 

Кварталният полицай казал на заплашения с убийство мъж, че в момента са почивни дни и никой не може да разгледа жалбата му. Хората в Катуница, които са станали свидетели на тази сцена, твърдят, че последвалото убийство е можело да бъде предотвратено, тъй като полицията е знаела за заплахите от Рашков.

 

Веселин Христов твърди, че след като полицаите го предупредили да не притеснява ромската фамилия, заплахите за убийство били изпълнени. От прокуратурата в Пловдив съобщиха, че срещу Кирил Рашков вече е заведено и второ дело - за укриване на доходи.

 

Делото срещу Рашков за закана за убийство на бившата кметица на Катуница и нейните близки идва две години след палеж и бомбен атентат в къщата им, както и след смъртта на член на семейството - 19-годишният Ангел.