В политическа кома ли е десницата? И ще има ли оставки в сините редици заради изборите?

Миналата седмица на гости в \"Здравей, България\" беше председателят на СДС - Мартин Димитров. Тогава той заяви, че все още никой в партията не му е поискал оставката и че никой не е говорил по тази тема. Въпреки това самият Димитров предложи на съпартийците си да бъде направен вот на доверие. Първият глас в тази посока се чу от Михаил Михайлов - депутат от \"Синята коалиция\", според който ситуацията е много тежка.

Резултатите, които се получиха на тези избори са катастрофа. Те са трагични резултати, защото партията на прехода, която проведе България през тоталитарната власт и я заведе в Европа и установи демокрацията, получи 1% на президентските избори, а на местните избори – ситуацията е идентична. Това е личната оценка на Михаил Михайлов, която той даде в \"Здравей, България\".

Според него, тези изборни резултати показват, че когато се отива на избори с грешна политическа формула, липса на политически идеи и последователност, катастрофата е неминуема. Затова той е на мнение, че цялото ръководство на СДС трябва да си ходи.

Две години в парламентарната група и въобще в поведението на СДС липсва последователност. Ние няколко месеца подкрепяме ГЕРБ, след това не ги подкрепяме. Правим заявка, че ще се явяваме със \"Синята коалиция\" на избори, след това някой някъде в ръководството решава, че трябва да се ходи на президентските избори с ОДС, прави се съюз на десните сили, а в един момент се казва \"Аз ще отида на вот на доверие\" в Националния съвет, заяви още депутатът, според който всичко това може да бъде определено като катастрофа.

Михаил Михайлов е на мнение, че старата десница – СДС, ДСБ, не могат да останат в това състояние. По негова лична преценка, СДС и ДСБ трябва да извървят пътя от \"Синята коалиция\" към преминаване в синя партия, да се проведе обединителна конференция и евентуално да се слеят в едно ново дясно.

Какво заяви още депутатът в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.