Ще стачкуват ли железничарите, заради планираните съкращения? И с колко ще поскъпнат билетите за влак?

Подготвя се голямо съкращение в БДЖ. След като през последните години железниците са на ръба на фалита, сега вероятно над 2000 служители ще се простят с работата си. Бойко Борисов дори сравни случващото се с хирургическа операция, при която, за да оцелее организмът, трябва да бъде отстранена част от него.

Единственият изход е да се намали персоналът, но това е само една част от реформите. Други предложени мерки са увеличение на цените, продажба на излишни активи, както и приватизация на товарни превози. През тази година се реализират 90 мерки в БДЖ. Към момента са реализирани половината от тях, а го края на годината ще бъдат реализирани и останалите. Това заяви Владимир Владимиров - председател на Съвета на директорите на БДЖ Холдинг в \"Здравей, България\".

На 2000 е предложено да напуснат БДЖ срещу шест брутни възнаграждения. След това тези хора ще отидат на трудовата борса, където могат да бъдат до една година. Ако те не приемат, ще бъде предприета друга процедура на съкращения. Още 110 човека – локомотивни машинисти и хора, заети в ремонта, ще бъдат пренасочени към софийското метро, поясни още Владимир Владимиров.

Всички тези мерки целят догодина БДЖ да не е на загуба, да генерира сам ресурси, за да може да погаси част от задълженията към банките, да не е на загуба през 2013 г. и през 2014 г. да може да усвои 300 млн. евро от Европейската комисия.

Председателят на синдиката на железничарите към КНСБ – Петър Бунев, заяви, че за него няма такива хора, които си клатят краката. \"Железничарите са тези, които изпълняват, други създават организацията\", допълни още той.


Владимир Владимиров му опонира с това, че БДЖ е на последно място по производителност на труда в ЕС.
Стана ясно и че билетите за влак ще поскъпнат средно с 9 процента. Това ще стане от следващата година, поясни председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. Той допълни, че влаковете по някои дестинации ще бъдат разредени.


Вижте във видеото какво още заявиха относно проблемите в БДЖ гостите в \"Здравей, България\".