Вчера министър-председателят отрече категорично слуховете, че планира да подаде оставка...

Италианският премиер Силвио Берлускони ще трябва да се изправи пред ключов вот за бюджета. Това идва на фона на страховете, че Италия ще бъде следващата жертва на кризата и ще последва Гърция. Вчера министър-председателят отрече категорично слуховете, че планира да подаде оставка.

 

Съмненията около дълговете на Италия засенчиха страховете за Гърция, коментират анализатори. Дефицитът на страната е сравнително малък, но инвеститорите са притеснени за комбинацията нисък ръст и дълг в размер на 1.9 трилиона евро.

 

Вчера 10-годишните италиански съкровищни бонове се повишиха до 6.6%. Именно пазарите оказват натиск върху Рим да плаща по-високи лихви по дълговете си, което поставя премиера под силен натиск, отбелязват анализатори.

 

Световните борси повишиха нивата си при новината, че Силвио Берлускони може да се оттегли от премиерския пост. Веднага, след като той обяви официално, че не мисли да подава оставка, пазарите възвърнаха негативната си тенденция.

 

Има спекулации, че Берлускони вече няма мнозинство в парламента, тъй като част от депутатите от партията му нямало да го подкрепят. Министър-председателят обаче е категоричен, че се радва на подкрепа и днешният вот ще мине без проблем.

 

Кореспонденти отбелязват, че Силвио Берлускони има таланта да сключва политически сделки, а в миналото неговите правителства били подложени на повече от 50 вота на доверие.