От Пентагона считат, че подобна мярка е приложима само в най-краен случай...

Евентуални военни действия срещу ядрената програма на Иран може да имат тежки последици за региона и няма да убедят Техеран да се откаже от амбициите си.

 

Позицията на шефа на Пентагона Лион Панета идва няколко дни, след като за първи път Международната агенция по атомна енергия обяви официално, че Иран е заподозрян в тайни опити с цел разработване на ядрени оръжия.

 

Според Панета обаче военно действие би забавило ядрената програма на Иран само с три години и следователно трябва да се смята за последно средство.

 

Панета уточни, че трябва да се внимава, тъй като военна интервенция в Иран може да има сериозни последици в региона и сериозни последици за американските сили в региона.

 

Министър настоя, че най-адекватно решение към момента е международната общност да въведе по-строги санкции срещу Техеран. Запитан какво ще се случи, ако санкциите не дадат резултат, Панета отговори, че се надява да не се стигне до такъв момент, както и че се надява Иран да реши да се присъедини към международната общност.

 

В същото време държавният департамент обяви, че САЩ обмислят начини за засилване на икономическия натиск върху Иран.