След 17 години активно участие в политическия живот Силвио Берлускони напусна сцената...

След 17 години активно участие в политическия живот Силвио Берлускони напусна сцената през задния изход, набеден от широката общественост за скандалджия, популист и недалновиден управник.

На неговото място по всичко личи, ще застане многоуважаван в целия свят икономист, който като еврокомисар с два мандата е доказал професионалните си качества и способността да не се поддава на партиен натиск.

В последните 2 десетилетия Силвио Берлускони, изградил медийна империя и натрупал състояние в размер на милиарди долари, неизменно е на предната линия на италианската политическа сцена. Шоумен по душа и с истински талант да бъде харесван, този човек успя да оцелее след поредица от секс-скандали, корупционни афери и множество меко казано непремерени изказвания. Но дори и той не успя да надвие паниката, предизвикана от гръцкия срив. Неспособността на разкъсваното от раздори правителство на Берлускони да предприеме необходимите икономически реформи постави Италия в кризисна дупка. А за италианците и международната общност лицето на тази дупка е именно непоколебимия до арогантност Силвио Берлускони. Неслучайно след като напусна двореца \"Куиринале\", премиерът в оставка беше посрещнат от хиляди демонстранти със скандирането: \"Клоун!\" – обичаен възглас към провалил се италиански политик.

Сега предстои той да бъде заменен от Марио Монти, който беше европейски комисар на два пъти, а към момента е начело на престижния милански университет Бокони. Монти е икономист по образование, възпитаник на университетите Бокони и Йейл. По време на двата си мандата като еврокомисар той отговаряше за  вътрешния пазар, услугите, митниците и данъците, и за за конкуренцията. На тази позиция той си създаде репутация на \"неподатлив на натиск политик\" и на голям специалист по икономическите дела. В деня, в който трябва да се настани на премиерското кресло Монти демонстрира типичната си сдържаност и скромност при засиления журналистически интерес към него.