Става въпрос за останките от главната източна порта на древна Аполония...

В Созопол беше открита находка, която археолозите търсят 100 години. Става въпрос за останките от главната източна порта на древна Аполония.

На тях се натъкнаха случайно работници докато разчистваха временни търговски обекти. Историците са категорични, че откритието ще даде нови данни за живота в един от най-древните градове по българското Черноморие.

Незаконни бараки за продажба на храна и напитки десетки години са били разположени върху главната източна порта на  древна Аполония, която археолозите търсят повече от век и половина. Тя е част от Южната крепостна стена на града, построена през 5-ти век и предпазвала древния Созопол от нашественици до 15 век, когато била опожарена. Следите били заличени от местното население, което започнало строеж на созополските къщи. Портата била широка 5 метра и осигурявала защита на три нива. От двете страни имало кули.

От кулите стрелци обстрелвали евентуални нападатели. Портата имала следваща защита - падаща врата или катаракта. Вътрешни кули очаквали нашествениците.

Археолозите се надяват при проучванията на крепостната  да открият и останките на акропол, чието място в древността било до портата.