\"Искаме правителството да си изпълни поетите ангажименти и да има политика в сектор \"Земеделие\"...

Постепенно протести обхващат цялата страна. Миналата седмица започна стачката в БДЖ, а от днес е обявен протест и на зърнопроизводителите.

 

\"Определили сме няколко възлови точки на протеста. Той ще започне в цялата страна в 10.00 часа, като ключови места са Дунав мост, Видин, Петолъчката, Капитан-Андреево. Позиционирането на машините ще стане през целия ден\", обясни в \"Здравей, България\" Румяна Ангелова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя допълни, че какво ще се случи оттук нататък, ще зависи единствено от правителството.

 

\"Днес със сигурност няма да бъдат затваряни пътища, но това може да се случи от утре. Няма да има пълно блокиране, но при всички положения ще има затруднение в движението\", поясни от своя страна Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

\"Искаме правителството да си изпълни поетите ангажименти и да има политика в сектор \"Земеделие\". Не може едно правителство в продължение на две години да води преговори с нас и те да не водят до никъде. Подписват се много документи, които реално нямат никаква стойност\", аргументира решението за протест Румяна Ангелова.

 

\"Ние не искаме да имаме разделение между браншовете, а правила. Такива обаче няма. От тези 570 милиона лева, предвидени за зърнопроизводителите, реално 310 милиона са за нас\", поясни още Ангелова.

 

\"Тези пари обаче не са само за зърнопроизводителите, а са за единица площ. Тук се облагодетелстват и овощните градини, пасищата и така нататък\", допълни Наталия Тодорова.

 

\"Животновъдите също гледат земя и произвеждат фуражите на нея. Те също вземат от тези пари. Същото важи и за тютюнопроизводителите\", каза Румяна Ангелова.