\"Увеличаването на пенсионната възраст не е реформа\"...

\"Увеличаването на пенсионната възраст не е реформа. Това е неизбежно, но не трябва да се случва, както в момента у нас. Има нещо нечистоплътно в поведението на правителството, което не каза нито дума за това си намерение преди изборите\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" Христина Христова, председател на НДСВ и бивш министър на труда и социалната политика.

 

По отношение на плавното вдигане на пенсионната възраст тя даде пример с Франция, където Никола Саркози се е съобразил с кризата и е отложил увеличаването й от 60 на 62 години за 2019 година. В повечето страни в Европа пенсионната възраст е 65 години. В Германия от другата година започвали плавно увеличаване от 65 на 67 години.

 

\"Продължителността на живота също има отношение към пенсионната възраст. България е на последно място в Европейския съюз по продължителност на живот и правителството не може да не се съобрази с това\", на мнение е Христина Христова. Според нея трябва да се върви към изравняване на пенсионната възраст са мъжете и жените.

 

\"Нужна е държавническа откровеност да се каже в какво състояние е пенсионната реформа и защо не стартира през 2009 г. Още тогава вече разбирахме колко лоши параметри получава пенсионната система, колко бързо се сгъстява неблагоприятната демографска картина, колко бързо се разширява сивата икономика и колко неблагоприятно е съотношението между пенсионери и работещи. Именно затова се налага промяна във философията на пенсионната реформа\", заяви още бившият социален министър.

 

Христина Христова не се съгласи с изчисленията на финансовия министър Симеон Дянков, че по този начин ще се увеличат парите за минималната пенсия и то още следващата година.

 

Според Христова трябва да се направят капиталови пенсионно-осигурителни системи, по които хората да внасят пари и да знаят колко средства ще вземат на старини.

 

\"Това означава мотивация, защото сега доверието в пенсионната осигурителната система няма. Това доведе до загуба на мотивацията на хората на пазара на труда, до това бизнесът да отиде в сивия сектор и да спести осигурителни вноски\", заяви Христова.