Пети ден продържава стачката в БДЖ, без да се постигне споразумение...

Пети ден продържава стачката в БДЖ, без да се постигне споразумение. Ръководството на железницата спази заканата си и заведе дело срещу протестиращите.

Аргументите са, че работници не са спазили Закона за уреждане на колективните трудови спорове, както и не са осигурили изискванията за минимално обслужване на пътници.

Исковата молба е срещу 60 служители на железниците, които според управителите на БДЖ, са започнали стачката. От железопътното дружество се позовават на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, според който не се допуска служители да стачкуват два пъти за нещо, за което вече е било подписано споразумение. Такова споразумение синдикатите и БДЖ подписаха през март тази година.

По две от точките от документа има забавяне, признаха от ръководството на компанията. Това обаче не давало право за нова стачка, според закона. Сега синдикатите можели да оспорват нарушените срокове на договореностите в съда. Вместо това, от КНСБ и КТ \"Подкрепа\", като контрамярка обмислят удължаване часовете на ефективната стачка. Синдикатите заплашват влаковете да не обслужват пътници от 6 до 18 часа до подписване на ново споразумение с БДЖ.