Мярката влиза в сила от 1-ви януари, няма да подмине и хората с пагони...

Единствените плащания от бюджета, които ще се повишат догодина, са минималните пенсии и вдовишките надбавки. Повишение на парите за останалите пенсионери ще има от средата на 2013-та година. Тогава правителството обещава да преизчисли плащанията за пенсионерите според инфлацията.

Само след 1 месец пенсионната възраст за всички категории труд се увеличава с 1 година. Това важи и за мъжете, и за жените. От 2015-та година възрастта за пенсиониране продължава да се покачва, но плавно - с по 4 месеца на година.

От тази година хората, които навършат пенсионна възраст, но останат на работа, ще получават по 4% бонус върху пенсиите си за всяка изработена допълнително година.

Социалният министър заяви, че лицата, които тази година са навършили необходимата възраст, ще могат да се пенсионират, независимо от това дали има промени в условията за пенсиониране.

В реформите остава заложеното още през миналата година увеличаване на стажа за пенсия. Той ще се покачва всяка година с по 4 месеца. Тази мярка влиза в сила още от януари. Повишаването ще продължи, докато жените ще имат право да се пенсионират, ако са изработили 37 вместо 34 години, а мъжете 40 вместо 37 години. От 65 на 66 години се увеличава възрастта за пенсиониране на хората, които имат изработени само 15 години стаж.

Промените няма да подминат и хората с пагони. Необходимият стаж за пенсия при тях се повишава от 25 на 27 години.
 
Още по темата очаквайте утре сутрин, от социалния министър Тотю Младенов в \"Здравей, България\".