\"За мен социалният диалог винаги е стоял на първо място\"...

\"Ние сме длъжни да стабилизираме пенсионната система, за да гарантираме пенсиите на нашите родители и бъдещите поколения. Това правим ние\", заяви в \"Здравей, България\" социалният министър Тотю Младенов.

 

На въпрос кой е взел решението за увеличаване на пенсионната възраст с една година – той или Симеон Дянков - Младенов отговори, че то е било политическо на цялата партия ГЕРБ.

 

\"Разумът трябва да надделее над емоциите и това важи за всички. Ще продължим с реформите в рамките на социалния диалог. Ситуацията, която се задава и за бизнеса, и за хората, е изключително тежка и затова реформите трябва да се проведат колкото е възможно по-бързо\", на мнение е Тотю Младенов.

 

\"За мен социалният диалог винаги е стоял на първо място, но такъв се прави, когато и в трите страни има разум. Когато една от страните се опитва да извие ръцете на останалите, това не е диалог\", заяви социалният министър, визирайки действията на синдикатите.

 

\"Когато започна да се прави бюджета на държавното обществено осигуряване от началото на този месец, отидохме със сметките, които бяха направени от НОИ при премиера, финансовия министър и парламентарната група. Казахме това е положението в момента, това е дефицитът, който се очертава, както и това, че икономическата ситуация, която се очаква, ще бъде тежка и ако искаме да правим реформа, трябва да я направим\", обясни Младенов.

 

\"Възрастта за пенсиониране в Европа отива към 65-67 години. Демографската криза е изключително тежка, населението в Европа застарява, включително и в България. Все по-малко стават работещите. Препоръките на Европейската комиси не са случайни. Те казват, че трябва да продължим реформата и да изтеглим мерките по-напред заради кризата. Това и правим в момента\", аргументира се още социалният министър.

 

За евентуалната негова оставка и за това, че зам.-министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова е спрягана за заместник на Младенов, социалният министър заяви, че никой не се е родил министър.

 

\"Ние се опитваме да оправим грешките, които са натрупани през последните 20 години, да има хората къде да работят и да им се повишават доходите. Аз имам много добър екип, всеки е готов да ме наследи, но трябва да се опитаме да си свършим работата докрай\", коментира Младенов.