Протестите ще продължат за неопределен период от време...

Протестите в сектор \"Земеделие\" продължават за неопределен период от време. Това стана ясно след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с представители на Националния стачен комитет. По време на разговорите беше потвърдено, че земеделците няма да получат сумата, за която настояват и която беше регламентирана във финансовата рамка преди президентските избори.

 

За разлика от вчера при днешните протести, те блокираха някои ключови пътни артерии.

 

Във Варна стачката на зърнопроизводителите започна със заплахи за санкции. Земеделците се разгневиха от опитите на полицията да спре протеста, защото нямали разрешение от Агенцията за пътна инфраструктура да се движат по пътя Варна-Бургас. Протест все пак имаше, макар че тракторите не се движеха в колона.

 

Километрични задръствания причини автопохода на земеделските производители във Велико Търново. С около трийсет трактора фермерите успяха да затруднят за повече от час движението по пътя София - Варна. Въпреки неудобствата шофьорите подкрепиха протестиращите.

Междувременно представители на 12-те браншови организации в сектор Земеделие се събраха в село Арбанаси. Тази вечер те ще решават как да продължат протестите.

Над 150 трактора и тежка земеделска техника от трите области - Бургас, Сливен и Ямбол блокираха пътния възел Петолъчката за два часа. За да минат с тракторите по главния път, протестиращите трябваше да си купят винетки. Затварянето на Петолъчката изнерви другите шофьори.

 

Във втория ден на протестите зърнопроизводителите запалиха скарите, а край границата засвири музика. Тежката техника ще остане там и утре. Зърнопроизводителите са готови и да блокират пътя към Турция, ако поетите ангажименти към тях не бъдат изпълнени.