Управляващите поставиха синдикатите пред свършен факт...

Правителството окончателно се отказа от рязкото вдигане на пенсионната възраст и предложи нова реформа. Това, което вече е записано в бюджета за 2012-та, е възрастта за пенсия да се повиши с четири месеца. Това важи за всички категории труд и ще продължи и в следващите години до 2019-та.

 

Целта е за най-масовата трета категория да се достигне 63 години за жените и 65 за мъжете.

 

Искра Фидосова обясни, че новите предложенията за постепенно увеличаване на пенсионната възраст са били съгласувани с премиера Бойко Борисов.

 

Управляващите поставиха синдикатите пред свършен факт, като обясниха че внасят решението на бюджетна комисия още днес. С това решение те влязоха на преговорите. След края на срещата позициите на ГЕРБ и профсъюзите останаха толкова раздалечени, колкото и преди нея. 

 

Синдикатите ще решат как да реагират след срещи със структурите си, които трябва да се проведат  между 6-ти и 12-ти декември. Напълно възможно обаче е дотогава бюджетът с новите предложения вече да е гласуван от депутатите в залата.

 

Според финансовия министър повишаването на възрастта при работещите първа и втора категория труд ще даде възможност пенсията, която ще получат от частните пенсионни фондове, да бъде по-висока.