Дилемата, пред която се изправят, е дали да се пенсионират веднага, или да продължат да работят...

Вдигането на пенсионната възраст породи много въпроси сред хората, които имат право да излязат в заслужена почивка. Дилемата, пред която се изправят, е дали да се пенсионират веднага, за да не ги хване поредният скок във възрастта или да продължат да работят, докато имат сили. Какви са плюсовете и какви минусите и в двете ситуации?

Стефка Митева работи като медицинска сестра. Цветанка Христова е счетоводител по професия, домашен помощник по принуда. Общото между двете е, че работят в социалната сфера и имат по 40 години стаж. Приликите са до тук. Разликата е решението, което трябва да вземат - да се пенсионират, или да поработят още малко.

Аз искам да остана още малко да поработя. Първо имам възможност и ми се вижда много скучно да спра да работя и да си остана вкъщи. Прецених възможностите си - финансови и здравословни, и мисля, че мога още. Рискувам, заяви Стефка Митева.

За Цветанка Христова този риск е излишен Смята, че ще бъде по-полезна у дома, като помага на децата си в отглеждането на техните деца. Сметките на Цветанка показват, че пенсията й няма да бъде много висока, но въпреки това предпочита да бъде полезна на децата си.

И още по темата – вижте във видеото.