Как се стигна до протеста на земеделците в София?

Всичко започна с подписването на споразумение между управляващи и земеделци, седмици преди президентските избори. В него е заложена сумата от 570 милиона лева държавна субсидия. С внесения Бюджет 2012 обаче се оказва, че парите ще бъдат много по-малко, а споразумението е било с пожелателен характер. Напрежението обаче ескалира през изминалата седмица.


Миналия понеделник, над 2500 трактора излязоха по улиците на страната.


\"Наистина, много добра рамка, но когато я правихме, прав е господин Дянков, когато казва, че тогава имаше икономически ръст от над 3% - такава беше и тенденцията в Европа, за да дойде в последното тримесечие това състояние, което сме в момента\", така обясни ситуацията земеделският министър Мирослав Найденов.


Във вторник, страните седнаха да преговарят, но без резултат. В сряда, тонът беше смекчен, а земеделският министър поднесе своите извинения.


Хората по улиците обаче останаха недоволни и ден по-късно, блокадите по границите бяха вече факт.


Блокадата на граничен пункт Капитан Андреево започна в 11 часа и бе вдигната малко преди 14. На четвъртия ден от протестите зърнопроизводителите категорично заявиха, че искат оставките на министрите Дянков и Найденов.


Така в петък беше взето решението да бъде проведено митинг-шествие в София.


В началото на уикенда, в ескалиращия спор се намеси и премиерът. Тогава той заяви, че според него, земеделците не са прави: \"С цялото ми уважение към тях – в случая не са прави. Толкова много пари получиха през тези две години, ще получат и за следващите години плюс седемдесетте милиона, които ще им намалим от акциза на горивата - нямат основание\".


Същото се повтори и в неделя. Това обаче не спря фермерите. Късно снощи, седмица след началото на протестите, се стигна и дотук.


Малко след 22 часа, очакваните 170 земеделски машини влязоха в столицата.


Повече по темата – във видеото.