170 трактора са паркирани на пл. \"Александър Невски\"...

Зърнопроизводители от цялата страна блокираха центъра на София с тежките си машини. 170 трактора са паркирани на пл. \"Александър Невски\", а останалите 127 са на Околовръстния път край село Кривина.

200 полицаи пазиха обществения ред по време на митинг-шествието на зърнопроизводителите днес по обед.

София посрещна зърнопроизводителите с дъжд, който обаче те приеха като добра поличба.

\"Искаме да спрат да се държат като деца и да уважат исканията ни, както ние уважаваме държавата, така и ние искаме те да уважават нашите искания\", заявиха зърнопроизводителите за Новините на Нова.

Те допълниха, че тъй също така им е необходимо гориво без акцизи. Плакатите, които бяха подготвили за протеста, говореха повече за исканията им, отколкото думите.

Министрите Дянков и Найденов, за чиито оставки настояват протестиращите, получиха и специални подаръци: \"Жълтите галошки, защото ни нарича цървули, а за Дянков – розовите – да си ходи\", заявиха протестиращите. Те настояват за оставките на министрите, тъй като според тях, всеки в България през последните 20 години се е научил да не носи отговорност и да си оттегля подписа.

Оказа се, че обаче, че производителите не са съвсем единни в исканията си.

По-умерени се оказаха от асоциацията на земеделските производители, които днес решиха да оттеглят подкрепата си за оставките, защото се опасяват, че протестът се политизира.

Навръх личния си празник, от Ябланица в София беше дошъл и Николай Цанов - заедно със семейството си. Причината – неспазеното обещание за субсидии.

Семейството се изхранва основно от нивата си с пшеница. \"Тракторите, машините, които имаме – те са на кредити от банки и преди малко звъняха от банката – искат да ни ги вземат, защото имаме закъснение с плащанията\", разказа семейството.

И тъй като това е първата визита на децата в София, за празника, семейството си пожела следващия път да се върне тук по по-хубав повод, а развръзката на драмата със субсидиите да дойде още днес.

И още - зърнопроизводителите не се явиха на преговори със земеделския министър. Там обаче отидоха представители на останалите сектори от бранша и подкрепиха Мирослав Найденов като се обявиха против искането за неговата оставка. Междувременно стана ясно, че от Брюксел са одобрили искането на България за по-нисък акциз върху горивото за земеделска техника. Държавата ще отдели за това 70 милиона лева от бюджета за 2012-та.

 

Свиневъди, птицевъди, тютюнопроизводители и собственици на земеделски земи са доволни от работата на земеделския министър и не поискаха неговата оставка. Така те застанаха срещу протестиращите зърнопроизводители и разделиха бранша. Найденов пък обяви, че ако удовлетворят исканията на земеделците, има риск целия сектор да не изкара следващата година.

\"Ако в момента проявим слабост, цялото правителство или някой от министрите, и се подадем на този натиск и се получи ефекта на доминото, съвсем скоро няма да плаче министър, ще плачат много хора\", заяви министърът на земеделието и горите.

Министър Найденов обяви още, че приема с охота обещания от протестиращите подарък – чифт галоши, но допълни следното: \"Някои от така наречените зърнопроизводители  не са слагали ботуши, сигурно някои от тях никога не са стъпвали в нивата. Някой в момента отнякъде, топло място, гледа сеира на нас и на тези, които стоят под дъжда и мръзнат вече няколко нощи подред. Аз приемам цървулите или галошите – не знам какво точно е, защото има разлика – едното се прави от естествена кожа, а другото от гума. Приемам ги и винаги мога да ги обуя. Не знам обаче някои от така наречените предприемачи дали биха ги обули\".

 

Утре в 10 сутринта от Националната асоциация на зърнопроизводителите ще вземат решание дали и как ще продължат протестите.

 

Още подробности по темата, както и как се стигна до протеста на земеделците в София - вижте във видеото.