Голяма част от исканията на зърнопроизводителите не са били удовлетворени...

Ако протестите на БДЖ още продължават, то стачката на зърнопроизводителите приключи на 10-тия ден. Тази вечер тракторите ще напуснат столицата, а голяма част от исканията на зърнопроизводителите не са били удовлетворени.

Протестиращите не получиха оставките, за които настояваха – тези на финансовия и земеделския министър. Не получиха и повече пари в бюджета, за които се надяваха.

 

Получиха обаче извинения от управляващите за това, че до някъде са били подведени със споразумението, подписано преди изборите. Зърнопроизводителите отказаха диалог със земеделския министър под предлог, че той няма нищо конкретно, което да им предложи. Те заявиха, че напускат София с високо вдигнати глави.


Само 24 часа след откриването на националния протест в София, обстановката беше доста по-минорна. Въпреки това, според Радослав Христов – един от организаторите на протеста на зърнопроизводителите, прекратяването на протеста не е поражение. Радослав Христов обясни следното: \"Целта ни да дойдем в София, бе една – да разбере обществото, че ние искаме да има принципи и правила в държавата и че сме били излъгани от финансовия ни министър. За съжаление, премиерът нямаше доблестта да излезе и да признае, че сме предизборно излъгани\".

Зърнопроизводителите дадоха заявка, че ще се върнат на протест отново. Това ще се случи на 31 януари. До тогава остават в сила исканията им.

 

Как коментираха и другите зърнопроизводители прекратяването на стачката – вижте в репортажа на Яна Николова.