От днес БДЖ окончателно спира от движение 138 влака...

От днес БДЖ окончателно спира от движение 138 влака. Това означава, че останалите мотриси ще се движат по ново разписание, което няма да покрие изискването за задоволително транспортно обслужване на пътниците. Така според ръководството на компанията се променят стачните споразумения със синдикатите и стачката на работниците става незаконна. От БДЖ обмислят и да сезират съда.

 

БДЖ разполага с 570 пътнически влака. След окончателното спиране на 138 от тях на пероните остават 442. От БДЖ се опасяват, че ако има стачка и утре влаковете, които ще превозват пътници няма да са достатъчно.
Синдикатите твърдят, че стачката би могла да се определи като незаконна, единствено ако влаковете спрат да се движат извън времето между 8 и 16 часа.

 

От БДЖ предупреждават, че при тези условия, ако работниците продължат да стачкуват, за времето, в което не са били на работа няма да им се плати. Ако пък стачката продължи повече от 15 дни, от ръководството на компанията обмислят да прекратят трудовите договори на стачкуващите.