Има втори задържан за част от палежите в София...

Има втори задържан за част от палежите в София. Юлиян Ковачки е обвинен за опожаряването на над 20 автомобила в кварталите \"Младост\" и \"Хаджи Димитър\". Той самият е признал за извършените престъпления.

 

Оказало се дори, че е участвал активно в гасенето на колите, именно той е подавал сигналите на телефон 112 и е помагал на полицаите в разследването.

 

Юлиян направил пълни самопризнания. Споделил, че запалил 12 автомобила все в \"Младост\".

 

Споделил, че започнал да пали коли още през август тази година. Първата жертва е била колата на негов бизнес партньор, който го разочаровал. Втората изгорена кола била тази на Иван Бандаловски. Пироманът и футболистът на ЦСКА се познавали от преди и имали конфликт. Оттогава палежите значително зачестили, всички в квартал \"Младост\".

 

Интелигентен и комбинативен, така беше описан Юлиян Ковачки. Според директора на Института по психология той винаги е палил колите след няколко питиета, така му идвала силата. Най-фрапиращият факт е, че Юлиян винаги е участвал по някакъв начин в гасенето на колите и дори в самото разследване.

 

Според полицията Юлиян е действал сам. Не е ясно дали Юлиян Ковачки е единственият, който е палил коли в Младост. Съвсем друга е ситуацията при първият задържан – Владислав Николов Куката. Двамата подпалвачи нямали нищо общо, според полицаите. Николов е обвинен за палежите на три автомобила в квартал \"Западен парк\". Той живее съвсем близо до запалените автомобили.

 

Полицията предполага, че не е действал сам. Единственото доказателство срещу Владисалв Николов е, че има следи от горивно вещество по един от пръстите на ръката му. Няма свидетел, който да го е видял, няма следи от нефтопродукти по дрехите му, няма и самопризнание за участието в палежите.

 

Тези доказателства бяха достатъчни на Софийския районен съд да остави Владислав Николов за постоянно в ареста.

 

Софийският районен съд прецени, че няма достатъчно доказателства за това, че именно Николов е запалил колите в \"Западен парк\", затова го пусна. Все още обаче остават редица неразкрити палежи на автомобили – в \"Люлин\" бяха опожарени 10 коли, в \"Студентския град\" осем и още една в квартал \"Дружба\". Почеркът там е различен, а задържан или заподозрян все още няма.