Всяка събота и неделя ще гледаме по три от общо стоте 90-минутни епизода на сагата...

„Диема фемили" започва на 14 януари излъчването на пълната версия на сериала „Перла". Всяка събота и неделя ще гледаме по три от общо стоте 90-минутни епизода на сагата.

 

Продукцията, който проби пътя на турските сериали към Близкия изток, вече продадена в над 30 държави. Наред с арабските страни, някои от бившите съветски републики и повечето балкански държави, романтичната история на Мехмет и Инджи е купена от тв канали и в някои западноевропейски държави като Германия, Австрия и Швейцария, и набира и все повече почитатели на азиатския пазар начело с Япония.

 

Британският вестник „Гардиън" писа, че сериалът „Перла", чиито зрители в арабския свят счупиха всички рекорди, достигайки 80 милиона, е довел до приток на арабски туристи в Турция

 

Броят на арабските туристи, посетили Турция,  се е повишил с 33 на сто за една година, след излъчването на сериала от арабския канал МВС, който се гледа също в Северна Африка и Персийския залив.

Преди това туристите предпочитали да разглеждат джамии и исторически места, а след „Перла" най-голямата атракция станала вилата на семейство Шадоглу в един от най-скъпите истанбулски квартали Кандълъ, на азиатския бряг на Босфора. Само за година тя била посетена от над 300 хиляди туристи, въпреки таксата от 50 долара на човек.

Вилата Абуд Ефенди е построена по времето на Османската империя в средата на 19-и век от арменски архитект за богат банкер.

 

Сградата, оценена сега на 45 милиона долара е сменила няколко собственици, а според турските медии в скоро време ще бъде превърната в бутиков хотел.

 

„Перла" направи известни двама от най-популярните сега турски актьори – Къванч Татлътуг и Сонгюл Йоден. Артистичната кариера на Татлътуг,  дотогава скъпо платен модел в Париж, след като през 2002 г. става Best Model of Turkey и Best Model of the World, започна от „Перла", която му донесе  изключителна слава в страните, където се излъчва. Според карикатура в саудитски вестник съвременните болести са три: луда крава, птичи грип и Къванч Татлътуг.

 

Нарекоха Къванч  Брат Пит на Близкия изток, а напоследък  в Туитър и Фейсбук  го  сравняват с Джоузеф Морган от „Дневниците на вампира".

 

За да участва в „Перла", Къванч започна да взима уроци по актьорско майсторство, но вече е звезда номер 1. Преди две години той получи наградата „Златната пеперуда"  за най-добра мъжка роля в „Забраненият плод", а с епизодичната си роля в „Езел" и с играта си в един от най-нашумелите в момента сериали в Турция „Кузей, Гюней" спечели похвалите на критиката.

 

Сонгюл Йоден, която е четири години по-възрастна от Къванч, е театрална актриса. Тя се снима в телевизията от 2001 г., но  „Перла" я направи истинска звезда и й откри пътя към игралното кино.

 

Сега Сонгюл участва в турски вариант на „Отчаяни съпруги" заедно с още три популярни и в България актриси –  Джейда Дювенджи (Бену от „1001 нощ"), Бену Йълдъръмлар (Фикрет от „Листопад") и  Йозге Йоздер (стоманената принцеса от „Мелодия на сърцето").

 

В екипа на „Перла" са Айча Варлъер, която изпълни главната роля в „Любов назаем", Фюсюн Ербулак, позната от „Любов назаем\" и „Пламъкът на сърцето\", филмовият ветеран Екрем Бора, чието първо филмово участие е през 1956 г., известната певица и актриса Гюнгьор Байрак.