И днес синдикатите и мениджърският екип потвърдиха, че са готови да търсят решение...

Едночасова предупредителна стачка спря работата в \"Мини Марица-Изток\" тази сутрин. Ефективният протест е срещу отказа на ръководството да изплати на миньорите допълнителни възнаграждения, договорени в споразумение от лятото на миналата година.

 

На насрочена за този час среща синдикатите и мениджърският екип ще опитат за пореден път да сближат позициите си по въпроса.  

Вой на сирени даде точно в 8.00 часа начало на едночасовия протест и прекрати работата в трите рудника и Централното управление на \"Мини Марица-Изток\". В предупредителната стачка, по данни на синдикатите, се включиха близо 3000 работници и служители.

 

И днес синдикатите и мениджърският екип потвърдиха, че са готови да търсят решение на спора помежду си. Позициите и на двете страни обаче изглеждат непроменени.

 

Синдикатите продължават да настояват за бонуси от по 1000 лева за всички 7100 души. Това ще коства около 10 милиона лева на дружеството. 

Ръководството на компанията обаче е склонно да изплати бонуси в размер на не повече от 2.5 милиона лева, при това само на работниците с най-голям принос за рекордния добив на въглища.

 

Крайният срок, определен от синдикатите за постигане на споразумение с ръководството, е 13 януари. След това миньорите се заканват да преминат към безсрочна ефективна стачка.