Само преди дни ООН потвърди, че Техеран успешно обогатява уран...

Иран се е съгласил да обсъжда ядрената си програма с представители на международната общност. Това стана ясно след посещение на иранска делегация в Турция.

 

Само преди дни ООН потвърди, че Техеран успешно обогатява уран. През последните седмици напрежението между Иран и Запада се засили след заплахата на Техеран да блокира стратегическия Ормузки проток и поредното убийството на ирански ядрен учен.

 

По време на посещението си в Турция председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви, че е приел предложението на Анкара. Това означава, че Иран се съгласява да води нови преговори с т. нар. Шесторка, която включва САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия за решаване на спора по иранската ядрена програма.

 

Въпреки признаците за пробив в иранската позиции Али Лариджани заяви, че ядрената програма на Иран е достатъчно силна, за да бъде затруднена от убийството на няколко учени. За поредицата убийства на ирански ядрени учени той отново обвини Израел.

 

Последният неуспешен кръг от преговорите по ядрената програма на Техеран се състоя преди година в Истанбул. Напрежението между Иран и Запада се засили след като Вашингтон наложи санкции срещу иранската централна банка, а ЕС изяви намерение да наложи ембарго на петрола от Иран.

 

Очаква се на 23 януари европейските външни министри да се срещнат и да обсъдят дали да наложат забрана над вноса на суров петрол от Иран.