След близо 13 часови преговори, синдикати и ръководство в ММИ не се споразумяха...

Символичен протест, обявиха днес миньорите в \"Мини Марица-изток\". Най-вероятно утре те ще излязат в безсрочна ефективна стачка. Дотук се стигна,  след като 12-часовите преговори между синдикати и мениджърския екип във въгледобивното дружество вчера приключиха без резултат.

Решимостта на миньорите да стачкуват се затвърди след поредния провал на преговорите между синдикати и ръководство в \"Мини Марица-изток\". Малко след полунощ двете страни обявиха, че не са се разбрали по нито един от спорните въпроси.

,,Ефективни стачни действия ще има, след като нямаме подписано споразумение\", потвърди Генчо Генчев – председател на КТ „Подкрепа\".

Инж. Евгени Стойков, изп. директор на \"Мини Марица-изток\" коментира, че исканията на преговарящите от страна на синдикатите са били много крайни. Сближаване на позициите по някои от стачните искания  имало. Големият препъни-камък пред постигането на споразумение обаче се оказало искането на синдикатите за изплащане на бонуси, които ще струват на дружеството близо 10 милиона лева.

Всеки ден стачка ще носи на \"Мини Марица-изток\" по над 2 и половина милиона лева загуби.

Стачката ще прекрати доставките на въглища към четирите електроцентрали в района. До криза с тока обаче не трябвало да се стигне, тъй като Арбитражната комисия задължи миньорите да възобновят работа, ако възникне недостиг на електроенергия.