Над 1500 миньори ще застъпят тази вечер нощна смяна в трите рудника, но няма да работят.

Миньори започнаха ефективна стачка за по-високи бонуси

Ефективна безсрочна стачка започва от днес в \"Мини Марица-изток\". Над 1500 миньори ще застъпят тази вечер нощна смяна в трите рудника, но няма да работят. Добивът и подаването на въглища към четирите централи в комплекса ще бъде прекратено.

Ефективните протестни действия в \"Мини Марица-изток\" ще продължат до постигане на споразумение с ръководството – обявиха синдикатите.

Стачните искания  за бонуси в размер на 10 милиона лева за постигнати добри резултати са непосилни – отсече ръководството. Затова и днес то потвърди, че има готовност  да изплати индивидуални бонуси на хората с най-голям принос за рекордния добив на въглища, както и по 450 лева компенсации средно на човек за целия персонал.

\"Убеден съм, че здравият разум ще надделее и няма да поставим дружеството  в невъзможност да изпълнява задачите си\", заключи инж. Евгени Стойков, изп. директор на \"Мини Марица-изток\".

Стачката ще носи на \"Мини Марица-изток\" по 3 милиона лева загуби на ден. Ръководството оспорва законността й по съдебен път.

Според синдикатите обаче всички изисквания на закона са спазени, а стачката била подкрепена от над 90 на сто от работещите в дружеството.