Според едните е положителен, а според другите - унищожителен...

По традиция докладът на Европейската комисия беше прочетен по съвсем различен начин от управляващи и от опозиция. Според едните е положителен, а според другите - унищожителен.

 

Още преди докладът да бъде публикуван, премиерът Бойко Борисов каза, че критиките в него са благодарение на опозицията и хората като Сергей Станишев.

 

Въпреки острите критики към работата на МВР, вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че е прочел един обективен и балансиран доклад. Той отново припомни, че в България вече няма отвличания и поръчкови убийства, което според него е положително.

 

Министърът на правосъдието Диана Ковачева обаче не вижда нещата така. Тя каза, че картината за България въобще не е розова и се налагат спешни мерки

 

От прокуратурата определиха доклада като реалистичен. Главният прокурор подчерта и редица грешки в написаното, както и неточности при цитирането на произнесени присъди.

 

Най-критични бяха от опозицията. Те определиха доклада като изключително негативен и отново видяха повод за оставката на министър Цветан Цветанов.

 

Искра Фидосова пък контрира опозицията с това, че за първи път в докладите се споменават думи като \"предприети са мерки\" и \"започнаха действия\". Така различните партии прочетоха по коренно различен начин констатациите на Европейската комисия.