Максимум 1 тон грозде за преработка на домашно вино или ракия...

До един тон грозде за преработка на домашно вино или ракия разрешава държавата с промените в Закона за виното и спиртните напитки.

 

Депутатите приеха промените на първо четене. Продажбата на ароматизирани вина ще бъде забранена. Държавата реши, че вино ще се произвежда само от винено грозде.

 

Държавата въвежда допълнителни изисквания за производството на алкохол. Най-големите нарушения при продажбата на спиртни напитки са от количествата за лична консумация, отчитат от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

 

Етикетите върху спиртните напитки трябва да са без подвеждащо съдържание. За производството на вино, ракия и мастика се създават специални стандарти.

 

При производството на ракия изрично ще бъде уточнено, че тя се произвежда от грозде, а минималното съдържание на алкохолните градуси в нея трябва да е 40 градуса.

 

Вино може да се произвежда само от винено грозде като ще се забрани правенето на малинови или ягодови вина. Заради европейските изисквания остава в сила забраната за засаждане на лозя. При нарушение масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани.